Retracția gingivală de origine traumatică

Ce este retracția gingivală de origine traumatică?

Retracția gingivală sau retragerea gingiilor reprezintă desprinderea vizibilă, de origine non-inflamatorie a gingiilor dinspre coroana dintelui spre rădăcina acestuia.

Retracția gingivală de origine traumatică

Ce se poate face?

Pot fi luate în considerare diferite tratamente, în funcție de gradul de severitate și cauza retracției. În primul rând, trebuie eliminată cauza, lucru care se poate realiza, de exemplu, prin menținerea unei igiene dentare blânde și optime și cu ajutorul gutierei.

Dacă retracția este una avansată, trebuie luată în considerare corectarea microchirurgicală a zonei expuse.

Care sunt cauzele care duc la retracția gingivală de origine traumatică?

Principala cauză este așa-numita dehiscență (subțiere) a osului alveolar, care nu mai acoperă în totalitate suprafața externă a rădăcinii dentare. Diverși alți factori pot să ducă la o înrăutățire a situației:

  • presiunea excesivă sau o tehnică incorectă de periaj;
  • bruxismul;
  • mobilitatea dentară cauzată de o densitate scăzută a osului alveolar (prezentă chiar și în urma tratamentului ortodontic);
  • ruptura ligamentelor parodontale;

Cauzele menționate mai sus provoacă adesea forme mixte. Din cauza faptului că retracția deja existentă face mai dificilă procedura de curățare, poate să fie prezentă și inflamația.

Care sunt riscurile?

În general, nu există riscuri în cazul tratamentelor conservatoare. Tratamentul chirurgical presupune anumite riscuri care apar în chirurgia generală. În cel mai rău caz, poate fi nevoie să se repete procedura chirurgicală. Cu toate acestea, rata de succes este de peste 50% și urcă până la 95%, în funcție de criteriile anatomice.

La ce rezultat va puteti astepta?

Rezultatul ideal exclude o posibilă recurență a retracției, iar defectul produs de aceasta este remediat.

Afectiunile funcționale trebuie întotdeauna să fie tratate, pentru a se putea păstra dintele. Procedurile estetice care permit modelarea unei gingii și a unui contur gingival armonios se sprijină pe o fundație solidă, datorită succesului microchirurgiei. În anumite cazuri, tratamentul ortodontic poate să aducă îmbunătățiri semnificative rezultatului final.

Ce este parodontoza?

Pierderea dinților este o experiență cu urmări drastice pentru oricine.

Microchirurgie

Ce presupune tratamentul microchirurgical al gingiilor?

Vrei sa vii la un consult?

Vino sa ne cunoastem mai bine si sa decidem impreauna cum te putem ajuta.