Pe suprafața unui dinte perfect curat, într-un timp foarte scurt, se va forma o peliculă alcătuită din bacterii. Dacă această „peliculă/placă” nu este îndepărtată în mod frecvent cu periuța de dinți, tot mai multe bacterii vor coloniza dintele. Cu cât stagneaza mai mult timp pe dinte, cu atât mai multe bacterii responsabile pentru diverse afecțiuni va conține. După aproximativ trei săptămâni, are loc o colectare de puroi în interiorul santului gingival, care provoacă înroșirea și îngroșarea gingiilor și o predispoziție ridicată pentru sângerare. Această afecțiune se numește gingivită (inflamația gingiilor).
Gingivita se poate transforma în stadiul incipient al parodontozei, pentru că dacă această inflamație nu este tratată, bacteriile se pot prolifera cu ușurință în profunzimea santurilor gingivale. Dacă parodonțiul afectat (țesutul în care se sprijină dinții) nu este tratat, gingivita va degenera în parodontoză.
Așa-numitul biofilm este de o importanță deosebită în acest caz. Biofilmul este un strat subțire de bacterii care se depune pe dinte de-a lungul conturului gingival sau în interiorul santurilor gingivale. Biofilmul este extrem de rezistent și nu poate fi îndepărtat prin metodele clasice de igienă orală, care implică periajul dentar, pasta de dinți, ața dentară etc.
Până chiar și antibioticele au o acțiune redusă asupra sa. Acest biotop protejat devine o cale de acces pentru bacterii, permițându-le să se infiltreze tot mai adânc în buzunarul gingival, ceea ce înseamnă că pe lângă simptome precum înroșirea, tumefacția și tendința la sângerare, adâncimea buzunarului gingival se mărește în mod semnificativ – toate acestea sunt semne ale degradării parodonțiului.
Medicul dentist vă va examina dinții, măsurând adâncimea șanțurilor gingivale și va stabili dacă există o tendință de sângerare, cu ajutorul unei sonde speciale (asemănătoare unui liniar în miniatură) și a radiografiilor.