Microchirurgie

Ce presupune tratamentul microchirurgical al gingiilor?

Pentru protecția și conservarea țesuturilor sunt folosite o trusă specială și deosebit de delicată de instrumente si sutur întâlnite și în cazul chirurgiei vasculare (de aproximativ patru ori mai subțiri decât firele clasice de sutură).

Când se recomandă acest tratament?

Tratamentul microchirurgical poate să necesite foarte mult timp și să fie foarte costisitor în cazul unei simple extracții sau rezecții, deoarece poate să nu ofere nici un avantaj major sau poate chiar să aibă anumite dezavantaje, din cauza intervalelor mari de timp pe care le presupune.

Însă dacă scopul este păstrarea dintelui sau regenerarea gingiilor cât mai mult cu putință, în zonele cu importanță estetică, atunci tehnicile folosite în cadrul microchirurgiei nu pot fi evitate. Rata de succes este de peste 90%, prin comparație cu o simplă operație, care are o rată de succes între 50 și maxim 70%.

Care sunt pașii tratamentului?

Metodele chirurgicale folosite diferă și sunt adaptate în funcție de caz. În cadrul tuturor procedurilor, se face o incizie în gingie, sub anestezie locală. Adesea, se recoltează țesut de pe cerul gurii (bolta palatină), care este repoziționat pe plagă, pentru a asigura o mai bună protecție împotriva recurenței bolii.

Bolta palatină trebuie după aceea să fie protejată.
Ulterior, rana este închisă complet cu ajutorul unor suturi ample, care se vor resorbi în câteva zile. Procesul de vindecare a rănii se desfășoară de obicei fără complicații.

Care sunt riscurile?

Pe lângă riscurile generale pe care le presupune, de obicei, o procedură chirurgicală, riscurile ce pot apărea în cazul unui tratament microchirurgical al gingiilor sunt în general considerate mai reduse decât în cazul chirurgiei clasice.

Cu toate acestea, sângerarea poate să apară în timpul recoltării țesutului, din a treia zi de la operație, până în a cincea zi. Tehnicile incorecte de periaj și o oxigenare tisulară insuficientă pot duce la eșec. De obicei, nu se poate urma acest gen de procedură în cazul fumătorilor, din cauza nicotinei, responsabilă de circulația redusă a sângelui în tesuturile gingivale.

La ce rezultate vă puteți aștepta?

De regulă, are loc o îmbunătățire semnificativă a aspectului gingiilor, care este cea mai vizibilă în cazul țesutului din apropierea conturului gingival și punctului de întâlnire cu dinții.

Sensibilitatea pulpară, ligamentele rupte și pungile parodontale vor fi tratate.
În cazul dinților anteriori, această procedură garantează o regenerare semnificativă a gingiilor.
Din păcate, în prezent, încă nu este posibilă o restaurare completă a parodonțiului.

Ce alternative există?

În tratamentul sensibilității pulpare pot fi folosite obturațiile.

O retracție gingivală severă poate să dea naștere unei inflamații cronice, care poate la rândul său să ducă la extracții.

Vrei sa vii la un consult?

Vino sa ne cunoastem mai bine si sa decidem impreauna cum te putem ajuta.