Tratamentul de canal radicular utilizând microscopul

Tratamentul de canal radicular devine o necesitate atunci când dintele este atât de bolnav încât inflamația cuprinde pulpa dentară și nu mai poate fi tratată pe termen lung cu ajutorul medicamentelor. Tratamentul de canal radicular reprezintă o metodă de păstrare a dintelui.

În caz contrar, dintele ar trebui să fie extras sau de exemplu, să fie înlocuit cu un implant. Dinții pot să supraviețuiască pe arcada dentară timp de câteva decenii (după ce a fost îndepărată pulpa dentară) cu ajutorul închiderii și sterilizării canalului radicular (obturația de canal radicular).

Cu toate acesta, succesul terapiei de canal radicular depinde în mare parte de calitatea tratamentului și, de asemenea, de starea în care se află pulpa dentară. În cazul dinților care au fost supuși deja la un tratament de canal radicular și care întâmpină anumite probleme, putem încerca să îndepărtăm vechea obturație de canal radicular și să o înlocuim cu una nouă (retratamentul de canal). Acest retratament poate să salveze dintele, fiind realizat cu ajutorul microscopului.

Care sunt cauzele care duc la tratamentul de canal radicular?

Fiecare dinte are în alcătuirea sa pulpa dentară, care conține o rețea de nervi, vase de sânge și țesut conjuctiv. Din cauza diferiților stimuli, precum cariile dentare, pulpa dentară poate să se inflameze și să producă durere. Inflamația poate să se extindă chiar până la țesuturile și la osul în care se sprijină dintele. Un posibil tratament în aceste cazuri deosebit de neplăcute este scoaterea pulpei, ca parte dintr-un tratament de canal radicular. Acest lucru permite păstrarea dintelui non-vital.

Din punct de vedere biologic, nu este o idee prea bună ca un dinte mort să rămână în corp. Sistemul imunitar îl va percepe ca pe un corp străin și va avea o reacție de apărare (manifestată ca o inflamație cronică). Acest lucru poate să aibă un impact negativ asupra organului corespunzător dintelui non-vital.

Care este procedura folosită în timpul tratamentului de canal radicular?

Accesul în camera pulpară se face sub anestezie locală, iar țesutul pulpar este îndepărtat din interiorul dintelui. O dificultate deosebită întâmpinată în cazul acestui tip de tratament este curățarea în profunzime și dezinfectarea acestor canale și sigilarea lor cu ajutorul unei obturații speciale (obturația de canal radicular), după ce au fost modelate pentru a permite dezinfectarea și efectuarea obturației.

Accesul la aceste canale minuscule nu poate avea loc în siguranță și tratamentul acestora nu poate fi realizat fără instrumente speciale, precum microscopul și utilizarea celor mai noi tehnologii.

Dinții devitalizați (fără nerv) se vor înnegri?

În anumite cazuri, dinții tratați pot să se decoloreze, din cauza fierului sau a altor produși metabolici prezenți în sânge. Însă înnegrirea severă poate de obicei să fie evitată prin tratarea și curățarea dintelui în profunzime și în mod corespunzător. Dacă, totuși, dintele suferă o anumită decolorare, acesta poate să fie albit din nou.

Care sunt rezultatele pe termen lung în cazul unui tratament de canal radicular?

Este obligatoriu ca dintele să treacă printr-un proces de restaurare prin care să fie stabilizat cât de repede cu putință, în cazul dinților posteriori, cu ajutorul unei coroane dentare. Acesta este singurul mod în care se poate evita reapariția unei infecții și în care poate fi evitată fisurarea dintelui.

Ce alternative există?

Singura alternativă posibilă la tratamentul de canal radicular este extracția dintelui și aplicarea unei punți dentare sau a unui alt înlocuitor. O alternativă optimă ar reprezenta-o extracția, urmată de plasarea unui implant simultan.

Vrei sa vii la un consult?

Vino sa ne cunoastem mai bine si sa decidem impreauna cum te putem ajuta.