Profilaxia înglobează un anumit set de măsuri menite să prevină apariția și răspândirea bolilor. Menținerea sănătății este esențială – este mult mai ușor să previi, decât să tratezi. De aceea, cea mai importantă etapă în îngrijirea dinților o reprezintă profilaxia orală, care începe odată cu apariția primilor dinți și care trebuie susținută pe parcursul întregii vieți.
Ce este profilaxia dentară?
Profilaxia dentară reprezintă cea mai simplă și mai puțin costisitoare metodă de tratament, deoarece previne apariția cariilor dentare, a bolii parodontale și a evoluției lor, precum și a complicaţiilor în cazul afecţiunilor deja existente. De cele mai multe ori, un pacient nu va putea sesiza problemele dentare în stadiul incipient.
Inamicii sunt adesea bine camuflați sau tăcuți, motiv pentru care vizita la medicul stomatolog nu trebuie să fie motivată de durerea deja instalată. În cadrul consultației profilactice, medicul va examina amănunțit și cu grjă întreaga cavitate orală și va identifica problemele la timp, asociindu-le metodele potrivite și minim-invazive de tratament.
Care sunt principalele metode de profilaxie dentară?
Profilaxia dentară cuprinde mai multe metode diferite și nedureroase de tratament, care pot sau nu să necesite anestezie locală, în funcție de sensibilitatea dentară a pacientului. Complexitatea și numărul de acestora depind de condiția cavității orale a pacientului și stadiul în care se află afecțiunile existente.
Periajul activ și executat corect (de 2 ori pe zi), folosirea apei de gură și a aței dentare vor împiedica dezvoltarea plăcii dentare care se acumulează pe suprafața dinților după fiecare masă și care, dacă este neglijată, în timp, se va transforma în tartru dentar.
Controalele dentare îi acordă medicului stomatolog posibilitatea de a depista afecțiunile în stadiu incipient, de a face o evaluare a lucrărilor sau restaurărilor dentare existente și a țesuturilor orale. Acestea ar trebui efectuate de cel puţin de 2 ori pe an (sau mai des, în funcție de situația fiecărui pacient).
Prin detartraj se îndepărtează placa dentară și tartrul, care reprezintă principalii factori în apariția cariilor dentare, a bolilor gingivale și a deteriorării structurilor dentare. În urma detartrajului, placa dentară rămasă este îndepărtată prin periajul profesional. Cu ajutorul acestuia se neutralizează și anumite pete sau coloraţii de pe suprafaţa dinţilor. Se recomandă cel puțin două ședințe de periaj profesional pe parcursul unui an.
Cu ajutorul acestei metode se evită acumularea microbilor şi a plăcii dentare în şanţurile şi fosetele molarilor şi premolarilor și apariția cariilor în aceste zone.
Este mult ușor şi mai avantajos să tratezi o carie nedezvoltată. Evoluția cariilor generează anumite complicații, ce pot rezulta într-un tratament mai costisitor.
Fluorul este un mineral care ajută la întărirea smalţului, oferindu-i protecție împotriva acțiunii cariilor. Există o varietate de metode de fluorizare.
Corectarea unor obiceiuri vicioase. Anumite obiceiuri vicioase (suptul degetului, respirația orală etc) sau acte involuntare (scrâșnirea dinților) care afectează aparatul dento-maxilar pot fi corectate.
Fumatul, mestecatul tutunului și consumul de alcool produc degradarea dinților, favorizând apariția plăcii dentare și a tartrului, a gingivitei, paradontozei și a cancerului oral.
Sănătatea orală este puternic influențată de alimentele și băuturile pe care le consumăm. Ne implicăm activ în informarea și educația alimentară a fiecărui pacient în parte și încurajăm obiceiurile alimentare sănătoase și echilibrate.
Care sunt riscurile lipsei profilaxiei dentare și a neglijării igienei orale?
Sănătatea orală se află în strânsă legătură cu sănătatea generală. Există tot mai multe studii care indică prezența bacteriilor din placa dentară în plăcile aterosclerotice de la nivelul vaselor de sânge. Rezultatele mai demonstrează că bolile dentare duc la apariția afecțiunilor cardio-vasculare des întâlnite în rândul populației în prezent: hipertensiunea arterială, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
O sănătate orală precară și lipsa dinților afectează negativ și sistemul digestiv. Masticația insuficientă a alimentelor va afecta stomacul și funcțiile intestinului gros și subțire și va rezulta într-o absorbție insuficientă a nutrienților, putând cauza, de asemenea, și boli metabolice.
De ce este importantă profilaxia dentară?
O igienă orală corespunzătoare este imperios necesară în menținerea sănătății dentare. În sprijinul acesteia vine profilaxia dentară – nu poate exista una fără cealaltă.
Cel mai frumos accesoriu pe care îl puteți purta este un zâmbet alb și strălucitor, care radiază de sănătate!