Un aparat dentar reprezintă sistemul prin intermediul căruia medicul ortodont aplică o forță pe dinți pentru a-i deplasa în poziția corectă și a schimba dinamica și relația dintre aceștia, obținând astfel un rezultat funcțional și estetic. Aparatul dentar este folosit în ortodonție – specialitatea stomatologiei ce presupune diagnosticarea, prevenția și tratamentul anomaliilor dentare și faciale. Aceasta se ocupă cu studiul și tratamentul malocluziilor (mușcăturilor incorecte), care pot fi rezultatul poziției incorecte a dinților sau a dizarmoniei dento-alveolare. Astfel, aparatele dentare (ortodontice sau ortopedice) sunt utilizate pentru corectarea anomaliilor.
În cazul copiilor, un aparat dentar poate corecta în perioada de creștere problemele de dezvoltare ale oaselor maxilare, ale arcadelor dentare, neconcordanțele între mărimea dinților și arcadele dentare, poate să ghideze erupția dinților permanenți cât mai aproape de poziția lor corectă, în așa fel încât în momentul în care toți dinții permanenți au erupt, să nu mai fie cazul de alte corecții sau necesitatea corecțiilor să fie minimă. O altă mare problemă pe care aparatele dentare o pot rezolva în perioada de creștere este eliminarea obiceiurilor vicioase și repararea problemelor osoase și dentare pe care acestea le-au cauzat (de exemplu: suptul degetului, mușcarea buzei inferioare, poziția incorectă a limbii în cavitatea orală, respirația orală etc.)
În cazul adulților, un aparat dentar poate corecta poziția incorectă a dinților, cât și ocluzia (mușcătura), însă nu poate corecta anomaliile osoase grave, în aceste cazuri, mai rare, acesta pregătește pacientul pentru ca o incongruență majoră osoasă să poată fi corectată chirurgical, într-un anumit moment al tratamentului ortodontic.
Aceste aspecte vă vor fi explicate pe larg de către noi în cadrul consultației, pentru ca dumneavoastră să cunoașteți de la începutul tratamentului toate detaliile și toate opțiunile pe care le aveți, astfel încât să puteți lua cea mai potrivită decizie.