Ce este ortodontia

Ortodonția este o specialitate a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea, prevenția și corectarea anomaliilor (malocluziilor) dentare, precum și cu ghidarea creșterii oaselor feței, ramură cunoscută sub denumirea de ortopedie dento-facială.

Malocluziile (mușcăturile greșite) pot apărea în urma unei alinieri necorespunzatoare a dinților sau a dizarmoniei dento-alveolare. Astfel, aparatele dentare (ortodontice sau ortopedice) sunt folosite pentru a corecta aceste anomalii prin deplasarea dinților și a oaselor.

În clinica noastră, tratamentul ortodontic este condus și supervizat de dna prof. univ. dr. Mariana Păcurar, profesor în ortodonție și șef al Departamentului de Ortodonție al Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureş si dna dr. Livia Hollmann.

Tratamentul ortodontic cu aparate fixe

Ce presupune un tratament ortodontic cu aparate fixe?

Un aparat dentar reprezintă sistemul prin intermediul căruia medicul ortodont aplică o forță pe dinți pentru a-i deplasa în poziția corectă și a schimba dinamica și relația dintre aceștia, obținând astfel un rezultat funcțional și estetic. Aparatul dentar este folosit în ortodonție – specialitatea stomatologiei ce presupune diagnosticarea, prevenția și tratamentul anomaliilor dentare și faciale. Aceasta se ocupă cu studiul și tratamentul malocluziilor (mușcăturilor incorecte), care pot fi rezultatul poziției incorecte a dinților sau a dizarmoniei dento-alveolare. Astfel, aparatele dentare (ortodontice sau ortopedice) sunt utilizate pentru corectarea anomaliilor.

În cazul copiilor, un aparat dentar poate corecta în perioada de creștere problemele de dezvoltare ale oaselor maxilare, ale arcadelor dentare, neconcordanțele între mărimea dinților și arcadele dentare, poate să ghideze erupția dinților permanenți cât mai aproape de poziția lor corectă, în așa fel încât în momentul în care toți dinții permanenți au erupt, să nu mai fie cazul de alte corecții sau necesitatea corecțiilor să fie minimă. O altă mare problemă pe care aparatele dentare o pot rezolva în perioada de creștere este eliminarea obiceiurilor vicioase și repararea problemelor osoase și dentare pe care acestea le-au cauzat (de exemplu: suptul degetului, mușcarea buzei inferioare, poziția incorectă a limbii în cavitatea orală, respirația orală etc.)

În cazul adulților, un aparat dentar poate corecta poziția incorectă a dinților, cât și ocluzia (mușcătura), însă nu poate corecta anomaliile osoase grave, în aceste cazuri, mai rare, acesta pregătește pacientul pentru ca o incongruență majoră osoasă să poată fi corectată chirurgical, într-un anumit moment al tratamentului ortodontic.

Aceste aspecte vă vor fi explicate pe larg de către noi în cadrul consultației, pentru ca dumneavoastră să cunoașteți de la începutul tratamentului toate detaliile și toate opțiunile pe care le aveți, astfel încât să puteți lua cea mai potrivită decizie.

Tratamentul ortodontic cu aparate mobile

Ce presupune un tratament ortodontic cu aparate mobile?

Aparatele ortodontice mobile (plăcuțele) sunt aparate care pot fi aplicate și îndepărtate de către pacient din cavitatea bucală. Ele sunt confecționate de către tehnicianul dentar, în urma amprentării arcadelor dentare ale pacientului de către medicul ortodont. Aparatele mobile sunt alcătuite parțial din acrilat, care acoperă o parte din gingia pacientului și croșete metalice, care acoperă o parte din dinți. Uneori prezintă și un șurub, care va trebui activat cu ajutorul unei cheițe, conform intrucțiunilor primite de la medicul ortodont.

Aceste aparate sunt indicate pentru rezolvarea mai multor tipuri de anomalii dentare, în special la copii, în perioada de creștere. Medicul specialist ortodont este singurul care poate decide, în urma consultării pacientului, dacă acest tip de tratament îi este potrivit. Aparatele ortodontice mobile trebuie purtate conform instrucțiunilor primite de la medic. Cel mai probabil, timpul de purtare trebuie să fie mai mare de 10-12 ore pe zi, pentru a se atinge obiectivul dorit. Igienizarea aparatului mobil se va face în felul următor:

  • în fiecare seară, înainte de culcare, aparatul trebuie spălat cu o periuță de dinți care va fi utilizată strict în acest scop;
  • aparatul poate fi spălat cu pastă de dinți sau cu săpun lichid și, ulterior, clătit foarte bine cu apă, apoi va fi aplicat în cavitatea bucală a pacientului, care va dormi cu el peste noapte;
  • după fiecare îndepărtare din cavitatea bucală, aparatul trebuie clătit cu apă, pentru a curăța urmele de salivă;
  • o dată sau de două ori pe săptămână, opțional, pot fi utilizate pastile efervescente special destinate curățării aparatului (acestea se găsesc de vânzare în farmacii și trebuie utilizate conform instrucțiunilor lor);
  • atunci când îndepărtați aparatul mobil, după clătirea lui cu apă, vă sfătuim să îl păstrați în cutia special destinată acestuia, pe care ați primit-o de la medic la montarea aparatului;
  • nu așezați aparatul în șervețele sau buzunare, pentru că îl puteți pierde.

De obicei, tratamentul cu aparate mobile durează, în medie, un an sau până la atingerea obiectivului propus. Pe perioada tratamentului, pacientul trebuie să se prezinte la control la medicul ortodont, în general o dată la 4-6 săptămâni.