O obturație din material compozit permite restaurarea defectelor de structură ale coroanei dentare.
Ce este o obturație din material compozit?
De ce să alegem o obturație din material compozit?
Motivele pentru plasarea unei obturații din material compozit reprezintă în principal tratamentul cariilor și defectelor restante, corectarea obturațiilor cu defecte prezente sau restaurările estetice.
Ce presupune procedura?
După ce este îndepărtată în totalitate obturația cu defecte și/sau substanța dentară degradată sau afectată de bacterii, dintele va fi pregătit pentru plasarea obturației. Din moment ce compozitele din prezent se fixează direct pe dinte cu ajutorul mecanismului propriu de adeziune, trebuie să fie îndeplinite anumite condiții.
Pe de o parte, dintele trebuie să fie complet uscat pentru a putea permite crearea legăturii adezive, deoarece saliva sau sângele pot să reducă în mod substanțial forța de adeziune sau chiar să o împiedice cu totul. Uneori este necesară izolarea dintelui în cavitatea orală cu ajutorul unei folii de cauciuc (digă).
În acest mod, poate avea loc adeziunea compozitului la smalț și dentină. O proprietate nefavorabilă a compozitului este aceea că se micșorează în timpul procesului de întărire, motiv pentru care trebuie să fie aplicat pe porțiuni reduse și cu mare grijă la direcția de aplicare (pentru a putea controla contracția) și polimerizat. Suprafața va fi ulterior netezită și lustruită.
Care sunt riscurile?
Nu există anumite riscuri speciale, în sensul convențional. Pot să apară anumite probleme în cazul defectelor care se află în apropierea nervului și poate fi nevoie de un tratament de canal radicular.
La ce rezultate vă puteți aștepta?
Durabilitatea unei obturații din compozit necesită un diagnostic corect. O astfel de obturație nu se recomandă neapărat în cazul unor defecte grave de structură. Rezistența acestora este în mod semnificativ mai scăzută decât cea a ceramicii sau aurului. O uzură disproporționată și necesitatea plasării unei obturații noi pot reprezenta posibile dezavantaje. Dacă este întreținută în mod corect și aplicată corespunzător și dacă se iau în calcul proprietățile materialului, dimensiunea și poziția defectului, se pot obține rezultate complet insesizabile și de durată permanentă cu ajutorul obturațiilor din compozit.
Ce alternative există?
În cazul defectelor de mărimi medii, în regiunea posterioară, se poate opta pentru o restaurare cu incrustații din ceramică. În cazul defectelor întâlnite la dinții anteriori, fațetele sau coroanele dentare pot să reprezinte o alternativă. Vă vom oferi cele mai bune sfaturi pentru a putea lua o decizie.