Incrustațiile inlay/onlay (intracoronare/extracoronare) oferă posibilitatea unei restaurări a defectelor substanței dentare cu ajutorul ceramicii, fiind realizate în laborator de către tehnicianul dentar cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM. Dentistul va pregăti dintele, urmând ca incrustațiile inlay/onlay să fie aplicate pe defect și să formeze o uniune permanentă.
Ce presupune o restaurare cu incrustații inlay/onlay?
La ce rezultat vă puteți aștepta?
Incrustațiile inlay/onlay din ceramică reprezintă o opțiune de înaltă calitate și de lungă durată. Acestea permit o restaurare perfectă din punct de vedere estetic.
Care este procedura pentru plasarea unei incrustații inlay/onlay din ceramic?
După ce au fost îndepărtate în totalitate cariile și/sau obturațiile vechi, se va lua o amprentă a cavității orale. Amprenta va fi trimisă tehnicianului dentar, care va modela incrustația folosindu-se de o bucată de masă dentară ceramică industrială. În acest mod, se va obține o restaurare estetică totală, funcțională și precisă a substanței dentare lipsă.
După ce este verificată proba incrustației din ceramică, urmează un proces foarte complex de cimentare. Pentru a se face acest lucru, dintele tratat este izolat complet de orice urmă de salivă cu ajutorul unei folii din cauciuc (digă dentară).
Ulterior, are loc o pregatire chimică a suprafațelor, atât a celei dentare, cât și a suprafeței incrustației, peste care este adăugat compozitul. Adezivul urmează să fie adăugat în punctele de legătură, iar incrustația este plasată în poziția exactă. În mod ideal, după fotopolimerizarea adezivului, se îndepărtează excesul, pentru a se obține o sigilare ermetică între dinte și incrustație.
Care sunt riscurile?
Nu există anumite riscuri speciale, atunci când vorbim despre acest tip de restaurare. Aproape orice procedură dentară presupune anumite riscuri generale, precum o posibilă iritare a nervului dentar, atunci când are loc tratarea unei carii avansate. În cel mai rău caz, poate fi nevoie de un tratament de canar radicular (scoaterea nervului).
Ce alternative există?
În ceea ce privește funcționalitatea și durabilitatea, restaurarea cu aur ocupă un loc egal. Aurul devine necesar în cazul în care defectul se extinde, sub gingii. Însă această situație este una rar întâlnită. O simplă obturație din material compozit poate să ofere rezultate pe termen lung, în cazul unor defecte dentare minime.