Dl dr. med. Karl-Jürgen Hollmann și echipa sa medicală se ocupă de operațiile de implant și de chirurgia orala. Dl dr. med. Karl J. Hollmann este chirurg oro-maxilo-facial și are peste 30 de ani de experiență în domeniul implantologiei și al chirurgiei oro-maxilo-faciale, profesând în țări precum Marea Britanie, Irlanda și Germania, actualmente în Berlin.

null

Ce sunt implanturile dentare?

Vreau sa aflu mai multe despre implanturi

Implanturile sunt rădăcini dentare artificiale realizate din materiale destul de bine tolerate de organism (titan sau ceramică = oxid de zirconiu), care înlocuiesc dinții lipsă. Sunt ancorate în osul maxilar și astfel oferă coroanei o fixare sigură. În ultimele două decenii, rădăcinile dentare artificiale au adus cu sine o adevărată revoluție în domeniu.

Prin comparație cu o restaurare cu punți dentare, dinții lipsă pot fi înlocuiți fără ca dinții vecini să fie afectați. Dacă este înlocuit un singur dinte printr-un implant, forma și culoarea coroanei se vor integra perfect alături de dinții vecini. Dacă este necesar să se înlocuiască mai mulți dinți (sau chiar toți), implanturile oferă posibilitatea de a evita o lucrare protetică mobilă parțială sau o proteză mobilă totală. Poziționarea corectă a implanturilor permite efectuarea unor proceduri de restaurare a dinților, prin lucrările protetice parțiale sau totale fixe.

Vă vom oferi sfaturi detaliate în funcție de cerințele dumneavoastră individuale și opțiunile disponibile în cazul restaurării unuia sau mai multor dinți.

null

Restaurarea unui singur dinte

Ce presupune restaurarea unui singur dinte?

Pentru a restaura unul sau mai mulți dinți în timpul operației de implant dentar, una sau mai multe rădăcini dentare artificiale din titan sau din oxid de zirconiu sunt plasate în os, în locul dinților ce urmează a fi înlocuiți. Al doilea pas constă în fixarea unei coroane din ceramică pe implant.

null

De ce sa alegeti un implant dentar

Cum ma va ajuta implantul?

Aproape orice dinte compromis poate, în principiu, să fie înlocuit de un implant.

Care sunt etapele unei operații de implant?

În general, procedura poate fi împărțită în două sau trei etape:

1.

Extracția dintelui bolnav și vindecarea plăgii

Dacă parodonțiul este sănătos și nu există o inflamație acută, se recomandă plasarea implantului imediat după extracție (implantul imediat). Acest lucru poate să prevină atrofia osului maxilar (care se produce după extracție). Dacă decideți să așteptați ca plaga să se vindece, este necesar să așteptați 3 sau 6 luni. Dinții lipsă pot fi înlocuiți cu ajutorul unui implant chiar și la ani distanță de o extracție.

2.

Plasarea unuia sau mai multor implanturi în os

Uneori este necesară reconstrucția osului resorbit în timpul procedurii de plasare a implantului (adiția de os). Adiția de os poate de asemenea să fie necesară la nivelul podelei sinusului maxilar (sinus lift). Există situații în care este nevoie ca adiția de os să se desfășoare într-o ședință separată, înainte de operația de implant. Perioada de vindecare este de obicei între 3 și 6 luni. În cazul acestei proceduri se folosește anestezia locală. La cerere sau în cazul unor proceduri ce se întind pe o durată mai mare de timp, vom folosi sedarea intravenoasă. Vă vom oferi o lucrare protetică provizorie (la cerere), fie mobilă sau fixă – după caz – pe toată durata perioadei de vindecare.

3.

Finalizarea restaurării – pregătirea lucrării protetice necesare.

Pentru luarea unei amprente, în cazul implanturilor, sunt folosite dispozitive special de transfer, obținându-se astfel o reproducere fidelă a câmpului protetic maxilar. Tehnicianul dentar va realiza ulterior lucrarea dumneavoastră protetică în laboratorul dentar. De obicei, lucrările protetice pot să fie fixe sau mobile (îndepărtarea lor se va face de către medicul dentist). În cazuri mai dificile, două sau mai multe ședințe sunt necesare înainte de fixarea lucrării protetice.

Care sunt riscurile unui implant dentar?

Exista riscuri?

În cazul anumitor persoane, poate să aibă loc un eșec al osteointegrării. Cu toate acestea, probabilitatea ca implantul să nu se acomodeze cu osul în situațiile standard este estimată la sub 5%.

După ce are loc restaurarea cu implant, riscul cel mai mare apare în cazul unei întrețineri defectuoase. Inflamația gingiei se poate extinde destul de repede și poate duce la un eșec al osteointegrării. Controalele stomatologice frecvente și tratamentele profilactice imediate sunt foarte recomandate.

La ce rezultat vă puteți aștepta?

Rezultatul ideal reprezintă o îmbinare între funcționalitate și o reconstrucție dentară perfectă din punct de vedere estetic. În cazurile mai dificile, anumite compromisuri estetice nu pot fi evitate.

Ce alternative există?

Se poate, în general, opta pentru o punte dentară în locul unei lucrări protetice pe implant. În acest caz este necesara slefuirea dintilor care limiteaza bresa edentata. Acestia vor fi acoperiti cu coroane dentare. Presiunea exercitată pe bontul protetic (care susține puntea dentară) este mult mai mare în timpul masticației, din cauza spațiilor interdentare mari produse de dinții lipsă. Dacă numărul de dinți lipsă este semnificativ, este nevoie de o lucrare protetică mobilă.

Care sunt costurile?

Cat ma costa sa imi fac un implant dentar?

Costurile depind de complexitatea cazului și de materialele folosite. Lucrările protetice pe implant au prețuri mult mai ridicate, în funcție de numărul de implanturi folosite. Trebuie făcută distincția între costul propriu-zis al operației de implant (plasarea rădăcinii dentare artificiale) și procedura de reconstrucție a dintelui care îi urmează. În majoritatea cazurilor, costul operației de implant include costurile numărului de implanturi folosite.

În cazul atrofiei osoase, poate fi necesară adiția de os. Sunt folosite diferite tipuri de țesut osos artificial. Pentru ne asigura că regenerarea osoasă se produce în condiții de siguranță, pot fi necesari sau recomandați alți pași personalizați (membrană din plasmă proprie bogată în trombocite – membrana PRF etc). Costurile de reconstrucție a dinților (un proces care are loc după ce implantul s-a vindecat) sunt generate de bonturile protetice și de coroanele pe implant.

Din moment ce costurile depind strict de situația individuală, sunt necesare o discuție personală și un plan. Vom acorda suficient timp parcurgerii și luării în considerare a tuturor aspectelor.

Care sunt recomandările post-operatorii?

Ce trebuie sa fac dupa implant?

În urma tratamentului, va apărea tumefacția (gradul de intensitate diferă în cazul fiecărei persoane), care atinge punctul maxim la 24 de ore după intervenție, iar apoi se reduce. Este permisă folosirea unor comprese reci doar pe exteriorul obrazului, niciodată în interior. Nu se recomandă folosirea gheții, ci mai degrabă a unei comprese reci. Mâncatul este permis numai după ce au dispărut complet efectele anestezicului local și este de preferat să se consume alimente moi timp de o săptămână. Nu există restricții în ceea ce privește lichidele.

Alimentele care susțin procesul de vindecare constă din fructe și legume consumate în abundență. Limitarea consumului de produse lactate, ouă, grăsimi și a produselor de origine animală poate fi benefică.
O igienă orală corespunzătoare și consecventă a cavității orale este importantă în evitarea infecției. Curățarea plăgii poate fi omisă sau poate fi făcută cu atenție cu ajutorul unei periuțe moi.

Analgezicele pot fi administrate imediat ce dispar efectele anestezicului, dacă pacientul nu este alergic la vreunul dintre ele: Paracetamol (500mg), Algocalmin (500mg), Ibuprofen (400mg). Dacă au fost prescrise antibiotice, trebuie evitat consumul de alcool.
Se recomandă o evaluare a stării de vindecare a plăgii făcută de către medicul dentist după 7 sau 10 zile.

Diferența dintre implanturile din titan și implanturile din ceramică

Exista mai multe tipuri de implant?

Majoritatea implanturilor care sunt folosite astăzi sunt făcute din titan. Titanul este un metal moale (de culoare gri sau argintie), pe care domeniul medical îl caracterizează ca fiind un material prietenos cu organismul. Articulațiile artificiale, de exemplu, sunt de asemenea făcute din titan. Pentru majoritatea persoanelor, implanturile din titan nu presupun nici un risc.

De fapt, nu există nici un fel de reacție alergică de tip I la titan (cum există, de altfel, la nickel). Cu toate acestea, în timp, anumite persoane pot dezvolta o intoleranță la titan. Asemenea intoleranțe se crede că sunt responsabile de inflamația treptată a osului din jurul implantului. Implanturile ceramice (de culoare albă, făcute din oxid de zirconiu) pe de cealaltă parte, sunt absolut biocompatibile. În jurul implanturilor din ceramică este încurajată până și regenerarea gingiei – ceramica dovedindu-se a fi un material unic în medicină, până în prezent.

Un dezavantaj al implanturilor ceramice este procesul de vindecare al osului maxilar, care este întrucâtva mai anevoios, deși rata de vindecare a implanturilor din titan este aproximativ aceeași. În cazul implanturilor din ceramică, osul maxilar trebuie să fie foarte sănătos; sistemul imunitar trebuie să fie întărit înainte de operație și trebuie luate diverse măsuri pentru a asigura acest lucru.

Implanturile din ceramică sunt de asemenea mai costisitoare.

Putem afla ce fel de implanturi sunt potrivite unei anumite persoane?

Ce tip de implant este potrivit pentru mine?

Putem afla ce fel de implanturi sunt potrivite unei anumite persoane?
Nu există teste concludente.

Se fac analize de sânge (testul de transformare limfoblastică), dar rezultatele nu confirmă o compatibilitate clară.

Din punctul nostru de vedere, testul muscular oferit de medicina biologică este probabil metoda cu șansele cele mai mari de a oferi o evaluare bună. Putem să folosim acest test și în cazul dumneavoastră.

Hai la un consult

Factori de risc în cazul implanturilor dentare

Care sunt riscurile implantului dentar?

Igiena și îngrijirea implanturilor trebuie să respecte un anumit protocol. Implanturile sunt la fel de sensibile la inflamație (gingivită) precum dinții naturali. Fumatul (în special nicotina) nu este benefic implanturilor (și nici dinților). Este dovedit științific că în cazul implanturilor, numărul problemelor care pot să apară crește semnificativ dacă se fumează mai mult de 10 țigări pe zi. Infecțiile gingivale care rămân netratate (parodontoza) reprezintă un factor de risc.

În plus, alți factori care influențează starea de sănătate pot fi în detrimentul implanturilor. Îi vom parcurge pe aceștia într-o discuție personală. Vă vom solicita de asemenea anumite analize de sânge, înainte de operația de implant.