Ce este o fațetă dentară?

Fațetele dentare ceramice sunt precum niște „scuturi”, care acoperă suprafața externă a unui dinte. Prin comparație cu o procedură de restaurare cu o coroană, în cazul acestei proceduri se îndepărtează mult mai puțină substanță dentară.

Care sunt motivele și condițiile în care pot fi aplicate fațetele dentare?

Motivele și condițiile variază în funcție de caz. În prim-plan se află dorința sau nevoia de a reîmprospăta aspectului unuia sau mai multor dinți și de a le oferi o suprafață nouă și lipsită de imperfecțiuni. Acestea permit de asemenea schimbări în alinierea dinților, dimensiunea și culoarea acestora.

Ce presupune procedura?

În primul rând, se vor face fotografii și se vor lua amprente după situația curentă, care vor rezulta într-un model din gips. Cerințele funcționale și estetice vor fi stabilite împreună cu pacientul, alături de dentist și de tehnicianul dentar. Pe baza acestor discuții, se va consolida un plan precis, iar rezultatul posibil va fi simulat cu ajutorul mulajului dentar din ceară, menționat mai sus. Această simulare va fi ulterior folosită ca ghid în șlefuirea dinților atât cât este necesar, în urma cariilor sau/și a vechilor restaurări care au fost îndepărtate.

În al doilea rând, pacientului îi este oferită o restaurare provizorie, având-o ca reper pe cea anterioară. Pacientul are oportunitatea să facă o probă și să aibă o primă impresie a rezultatului final și să solicite anumite schimbări. După ce se va lua încă o amprentă extrem de precisă a dinților, fațetele dentare vor fi realizate în laboratorul dentar.

Acestea vor fi aplicate pe dinții pacientului pentru a se verifica potrivirea lor și dacă pacientul este mulțumit de rezultat, vor fi cimentate permanent pe dinte.

Care sunt riscurile?

Există riscul unei posibile inflamații ireversibile a nervului dentar, în cazul în care este corectată în mod semnificativ poziția unui dinte. Dacă obiceiurile parafuncționale predomină în mod deosebit (scrâșnirea dinților/ bruxismul), fațetele dentare vor fi afectate.

Se poate însă opta pentru o gutieră din compozit mobilă, care este concepută pentru a oferi protecție împotriva degradării. De regulă, nici o restaurare nu poate să refacă complet substanța dentară. Fațetele ceramice pot reprezenta cel mai bun înlocuitor, dacă diagnosticul este cel corect și dacă procedura este executată perfect.

La ce rezultate vă puteți aștepta?

Rezultatul garantează de obicei restaurarea dorită a substanței dentare în cadrul unei proceduri minim-invazive, precum și un aspect estetic optim.
Ne-ar face plăcere să vă oferim recomandări.

Vrei sa vii la un consult?

Vino sa ne cunoastem mai bine si sa decidem impreauna cum te putem ajuta.