Ce presupune o restaurare cu o coroană dentară?

În cazul unei restaurări cu o coroană dentară, un „căpăcel” este așezat pe structura dentară rămasă, cu scopul de a fi restaurată funcția și forma substanței dentare pierdute. Coroanele pot să fie realizate din materiale diferite.

Care sunt motivele și condițiile impuse de o restaurare cu o coroană dentară?

Coroanele dentare pot să reprezinte o necesitate sau poate fi nevoie să fie înlocuite din diverse motive. În majoritatea cazurilor, cariile, problemele gingivale, defectele estetice cauzate de materialele folosite anterior sau condițiile funcționale sunt de însemnătate majoră.

Care este procedura pentru o restaurare cu o coroană dentară?

În procedura clasică, dintele este pregătit și restaurat cu ajutorul unei obturații, iar apoi substanța dentară necesară este îndepărtată pentru a putea fi aplicată coroana. Este luată o amprentă a dintelui tratat și a dinților antagonisti. O coroană temporară din compozit este aplicată pe dinte pentru a-l proteja până va fi realizată coroana permanentă în laboratorul dentar. Amprenta va fi folosită în laboratorul dentar pentru modelarea coroanei. Timpul de realizare se poate întinde de la 5 la 10 zile de lucru.

Se va face o probă a coroanei, urmând ca aceasta să fie fixată cu ajutorul unui ciment special. Poate fi necesară o discuție premergătoare procedurii și realizarea unui plan, în funcție de poziția dintelui și dacă acesta este sau nu un dinte posterior sau anterior.

În cazul coroanelor aplicate pe dinții anteriori sau a situațiilor care afectează mușcătura, este necesară o analiză a situației existente, realizată cu ajutorul fotografiilor, de exemplu sau pe baza unui diagnostic funcțional. Poate fie necesară corectarea conturul gingival. În cazurile mai complexe, este necesară o restaurare cu coroane dentare temporare, realizate în laboratorul dentar.
Șlefuirea dinților are loc de obicei sub anestezie (anestezie locală).

Care sunt riscurile?

Pot apărea diverse riscuri. În timpul șlefuirii dinților, poate să fie lezat nervul dentar și să fie necesar un tratament de canal radicular. Studiile recente indică faptul că o bună parte din dintele șlefuit va deveni non-vitală pe parcursul vieții.

Este greu de intuit în ce condiție se află dintele de sub coroana dentară. Continuarea tratamentelor, de exemplu, intervențiile chirurgicale minore sau alte măsuri protetice ce trebuie luate pentru obținerea unui rezultat optim pot să fie necesare.

La ce rezultate vă puteți aștepta?

De regulă, dacă procedura este bine gândită, se poate obține un rezultat perfect din punct de vedere estetic și de lungă durată.

Ce alternative există?

Noile metode de tratament au generat o scădere în folosirea coroanelor dentare, prin comparație cu anii anteriori. Obturațiile ceramice și fațetele sunt responsabile de această schimbare. Cu toate acestea, dacă alegerea este făcută în mod corect, coroana dentară reprezintă o opțiune bună de păstrare a integrității dintelui.

Vrei sa vii la un consult?

Vino sa ne cunoastem mai bine si sa decidem impreauna cum te putem ajuta.